mads_brugger

Af Christian Laustrup Møller

Mads Brügger

Han har marcheret med den nordkoreanske hær og ageret korrupt diplomat i Den Centralafrikanske Republik iført guldindfattede solbriller, langskaftede ridestøvler og cigaretrør. Men Mads Brüggers bedste spiseoplevelse var i den græske by Kavala sammen med Mikael Bertelsen under en middag med tobakkens svar på Onassis. Vi har mødt journalisten, forfatteren og instruktøren til en snak om hans madvaner

HVAD ER DIN LIVRET?

”Det er russisk kaviar på rugbrød med smør og kold vodka til. Når jeg siger  ”russisk”, er det, fordi det helst skal være de her små glasbægre med et blåt låg på, hvor der er tegnet en stør. De salter kaviaren på en særlig måde – som sikkert er en dødssynd for kaviar-feinschmeckere – men jeg elsker det.”

HVAD ER DIN YNDLINGSDRIK?

”Sierra Nevada Pale Ale. Det er øllen, der bliver ved med at give. Jeg vil gerne understrege, at jeg slet ikke er øl-nørd og på det skarpeste tager afstand fra øl-nørderi. Øl er en simpel og funktionel forbrugsvare, der bare skal drikkes, men når det er sagt, så er Sierra Nevada Pale Ale ubegribeligt godt.”

HVOR HAR DU HAFT DIN BEDSTE SPISEOPLEVELSE?

”Det var i Kavala, Grækenlands afblomstrede tobakshovedstad, hvor jeg og Mikael Bertelsen skulle mødes med tobakkens Onassis – en aldrende sølvræv ved navn George. Han var fra dengang, hvor tobaksfolk var solbrændte gentlemen, som iført jakkesæt kørte i åbne sportsvogne. Men krigen mod rygning og EU’s støtteordninger til landbruget havde smadret branchen, som nu var blevet overtaget af svindlere, fribyttere og alfonser. Som alle andre græske tobaksfolk var han klemt på pengepungen, og hans patriciervilla med udsigt over Kavala-bugten fremstod falmet og patineret. Indenfor blev vi placeret ved et massivt træbord, hvor George sad med ryggen mod havet. Han var i kortærmet hvid skorte og slips, og hans garbadinebukser sad helt oppe på brystkassen, spændt fast med et læderbælte.”

KAN DU HUSKE, HVAD I FIK?

”Jeg kan huske, at en armensk stuepige, som George talte utroligt håndfast til, serverede grillet, frisklandet fisk og en hjemmelavet tzatziki, som transcenderede, hvad en tzatziki kan være. Og vi fik godt med kold hvidvin til – og citroner, der var så gule, at det var som at stirre ind i solen at kigge på dem. Mens vi spiste, snakkede George om sit stormfulde venskab med en kommunistisk kunstner ved navn Menos, som vist nok blev kulturminister i Ungarn. Han snakkede faktisk ikke, han råbte, for George er en af de mest macho mænd, jeg nogensinde har mødt. Og alt, hvad der kommer ud ad hans mund, er som smedet i jern. Midt i maden sagde Mikael Bertelsen til mig, at det her nok var den bedste frokost, vi nogensinde ville få, og det giver jeg ham ret i. Men man skulle nok have været der selv.”

HVAD SPISER DU DE DAGE, DU IKKE HAR TID TIL AT LAVE MAD?

”Omelet med feta og frossen spinat på. Det er nemt at lave og kan spises døgnet rundt.”

HVAD ER DIN YNDLINGSRESTAURANT?

”Det er Kong Hans i København, hvor jeg aldrig har spist. Da jeg var barn, talte min far altid om Kong Hans som et mytisk sted, og han havde en fast vending med ”hele og halve hummere fra Kong Hans”, som udtryk for den vildeste luksus. Nu er jeg nået til et sted, hvor mine forventninger til Kong Hans sandsynligvis overstiger realiteterne, og derfor har jeg besluttet mig for, at jeg ikke vil spise der, men i stedet holde fast i ideen om Kong Hans som den bedste restaurant i verden.”

HVAD ER DIN DÅRLIGSTE MADVANE?

”I Afrika blev jeg vild med at spise dijonsennep til grillkylling – som er almindeligt tilbehør til mad i det frankofone Afrika. På papiret lyder det usmageligt, men det er en ”acquired taste”, som englænderne siger, og når man først har fået kalibreret smagsløgene, er det vildt lækkert.”

HVAD ER ET GODT MÅLTID FOR DIG?

”Noget, jeg kan spise igen og igen, er grillet oksekød og grøn salat med en vinaigrettedressing til.  Der skal også være Il Fornaios Primitivo-brød til. Og til drikke vil jeg have Irmas franske kildevand og en simpel rødvin. Det er min humørplatte nummer et.”

HVILKET KØKKENREDKAB KAN DU IKKE LEVE UDEN?

”Maldons havsalt. Jeg elsker det og kan spise alt, hvis der kommer Maldons havsalt på i tiltrækkelige mængder.”

HVILKEN RET ER EN SIKKER SUCCES?

”Kogt spaghetti vendt i en gryde med hakket, bredbladet persille, citronsaft og hvidløg svitset i olivenolie. Man kan spise det til alt. Man kan spise det, som det er, og det tager ingen tid at tilberede.”

HVILKEN MAD SKAMMER DU DIG OVER AT KUNNE LIDE?

Torskerogn på dåse, som jo er havets Jakabov. Men det smager utroligt godt, når det steges i smør på panden.”

HVAD ER DIT BEDSTE KULINARISKE TIP?

”Hvis man spørger sig selv om, hvilken fiskebutik i København som er bedst, så er svaret Amagers Fiskehus på Holmbladsgade. Her får man nogle vakuumpakkede Christiansøsild, som er kvintessensen af, hvad en Christiansøsild skal være.”

HVILKEN MUSIK SÆTTER DU PÅ, NÅR DU SKAL LAVE MAD?

”Lige i øjeblikket hører jeg Simon and Garfunkels samlede værker, som går glimrende i spænd med madlavning, især hvis man har en lille plimmelim på.”

HVEM VIL DU GERNE LAVE MAD TIL?

”Til min kone Frederikke Villaume – som er en meget bedre kok, end jeg er, hvilket vi begge er fuldstændig afklarede om.”

Nyhedsbrev

Instagram konkurrence med Copenhagen Food og Cofoco

sanpellegrino_Ad_01

Copenhagen Food Magazine, Amager Landevej 119, 2770 Kastrup