Mit madliv: Andreas Jessen
Det var hofretter som toast, omelet og nudler, der flyttede med Andreas Jessen, da han som 19-årig flyttede hjemmefra. Siden har han fundet modet til at lave mad og troen på sig selv i køkkenet, hvor han nu gerne kræser om gryderetter til sine gæster. Kunne han helt selv vælge, skulle gæsten ved bordet allerhelst være Bernie Sanders, for så skulle der lægges planer. Læs mere om Andreas Jessen og hans madliv her.
Andreas Jessen (f. 1989)
… er en dansk skuespiller. Han er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2016 og har medvirket i blandt andet TV2-serien “Mercur”, DR-serien “Bedrag” og julekalenderen “Ludvig og julemanden”.
Hvad er et godt måltid for dig?
“Det er skønt at være i godt selskab, jeg skal gerne være mæt efterfølgende, og hvis jeg har smagt noget nyt og spændende, er det prikken over i’et.”
Hvad spiser du helst, inden du skal lave optagelser?
“Jeg har ikke rigtig nogle præferencer på dét punkt. Jeg forsøger dog at få spist morgenmad hjemmefra, så jeg ikke ryger i fælden ved kaffebordet og spiser mig mæt i ostemadder og basser. Uden at pudse glorien alt for meget er jeg pt. inde i en god periode, hvor jeg hælder blendede grøntsager og frugt ned hver morgen. Jeg ved aldrig, hvor længe sådan en periode varer, så jeg nyder det, så længe jeg kan.”
Hvor ofte spiser du ude?
“Ikke så ofte faktisk. Måske et par gange om måneden. Jeg kan skidegodt lide at lave mad selv, og hvis jeg er presset på det, ender jeg som regel med noget takeaway. I den sammenhæng er det fuldstændig fedt at bo på Vesterbro.”
Hvad er din yndlingsrestaurant?
“Jeg har ikke nogen yndlingsrestaurant. Når jeg forestiller mig en god restaurant, er det én, hvor maden smager godt, akustikken er god, og de ansatte kan lide deres arbejde.”
Hvem i hele verden vil du helst have til bords?
“Bernie Sanders. Så skulle der lægges planer.”
Hvad er det mest eksotiske, du har spist, og hvor var det henne?
“Surströmming på en ødegård i Sverige.”
Hvad er dit eget forhold til madlavning?
“Jeg elsker at lave mad. Sådan har det ikke altid været. Indtil jeg flyttede hjemmefra som 19-årig, kunne jeg lave tre retter: toast, omelet og Cup Noodles. Da jeg lige pludselig selv skulle til at lave mad, begyndte jeg langsomt at opdage glæden ved det. Jeg har senere hen også lært at stole på mine evner i et køkken. Det kræver sgu mod at lave mad, og da jeg fandt dét, blev det for alvor sjovt.”
Hvad har du altid i dit køleskab?
“Skummetmælk og wasabi. Jeg handler meget fra dag til dag.”
Hvilken menu serverer du, når du får gæster?
“Det kommer an på gæsterne, årstiden og anledningen. Hvis jeg skal lave mad til mange, elsker jeg at lave en god gryderet. Jeg synes, det er helt vildt tilfredsstillende at gå og kæle for sådan en ret hele dagen og arbejde sig ind på smagen. Man knytter jo et særligt bånd til gryderetter, fordi de fylder enormt meget i ens liv den dag, man laver dem.”
Hvordan er du som vært?
“Jeg håber, jeg er skidegod. Jeg gør mig i hvert fald umage for, at mine gæster skal have de bedste betingelser for at hygge sig.”
Hvilken ret laver du, når det skal gå stærkt?
“Pasta Bolognese. Sikker vinder.”
Hvad er din dårligste vane i køkkenet?
“Jeg bruger virkelig meget service, fordi jeg som en anden tv-kok har tendens til at forberede og putte alle ingredienser i separate skåle. Det kommer ud af en ordenssans, der måske for nogle virker i overkanten. For mig skaber det ro til at nyde madlavningen.”
Hvad er din ”guilty pleasure” – den ret eller madvare, som du nyder i smug?
“Jeg føler egentlig ingen skam over noget, jeg spiser. Jeg føler faktisk større skam over nogle af de ting, jeg IKKE spiser. Jeg synes eksempelvis, at jeg er utroligt barnlig, når jeg siger, at jeg ikke kan lide blåskimmelost, fordi “der er mug i.” Det må snart være slut med det. Jeg var et kræsent barn. Jeg voksede fra det. Og når jeg alligevel finder mig selv i et kræsent øjeblik, så synes jeg faktisk, det er pinligt.”
Hvor har du haft din bedste madoplevelse?
“Jeg fik en gang en ret i Sydfrankrig, der meget simpelt bestod af en næsten skamfuld mængde hummer væltet skødeløst rundt i en skøn og enkel blanding af de mest fantastiske cherrytomater, pinjekerner og en virkelig god olivenolie. Om det var den bedste madoplevelse nogensinde er svært at svare på, men det smagte fuldstændig fantastisk.”
Hvad er din yndlingsdrink?
“Jeg er rigtig glad for en Espresso Martini, der IKKE er for sød.”
Hvilken ret ville du forføre en kvinde med?
“Det første, jeg lavede til min kæreste, var medisterpølse med stuvet hvidkål. Jeg skulle lige se, om hun var med på en klassiker. Det var hun. Og så blev vi kærester.”
Hvad skal du spise meget af til sommer?
“Ting, der har ligget på en grill.”
LÆS OGSÅ: Mit madliv: Hannah Grant