laeserklumme_cofoco

Af: Casper Christophersen
Foto: Linda Corfitz Jensen

Pasta med tomatsovs

Det er omskiftelige tider, vi lever i. I sommer skinnede solen ikke syv dage i træk. Når jeg kommer hjem om aftenen, går der fem minutter, før jeg kan se noget, fordi jeg har sparepærer. Dagen efter det amerikanske valg havde Politiken et billede af den kinesiske præsident på forsiden. Jeg er blevet helt vild med post-apokalyptiske film og Luksusfælden. Forleden fik jeg et brev fra mit forsikringsselskab. Det beløb, jeg skulle betale, var blevet sat op på grund af klimaforandringerne.

I sådanne tider er det godt at holde det simpelt. Derfor vil jeg ikke fortælle om en udsøgt bouquets liflige kildren i mine næsebor, idet jeg hangglidede ud over en skrænt i syden og fangede en vagtel med de bare næver i luften, som jeg tilberedte på det mest autentiske med hjælp fra ægteparret på det landsted, hvor jeg måtte nødlande, og som jeg nu besøger hver sommer. Nej, jeg vil fortælle om min livret.

Livret, bare ordet siger jo det hele. Og som med livet er det vigtigt, at livretten er simpel. Ens livret er aldrig noget svært, ophøjet og utilnærmeligt. Den er noget let og simpelt, der ligger lige for hånden og tæt på hjertet. Din livret er en del af dig. Min livret er pasta med tomatsovs.

Pasta med tomatsovs er en simpel ret. Den består af tre variabler. Pasta, tomatsovs, ost. Men de tre simple variabler kan give så utallige smage og nuancer, at jeg ikke ved, hvor jeg skal starte, og hvor jeg skal slutte. Som Prousts Madeleinekage åbner den ret mit liv op for mig.

Dens barnlige forløber med ketchup er for mig smagen af folkeskole. Hver dag styrtede jeg hjem i det store frikvarter for at koge pasta, trykke ketchup ud over og drysse et bjerg af færdigrevet parmesan på. Den søde ketchup og den salte ost og de ti minutters fjernsyn, jeg kunne nå at se. Det var mit ritual. Og ritualer er alt. Og folkeskolen er vanvittig. Af og til stegte jeg den kogte pasta i smør og blandede det hele på panden.

Engang ville min mor lære mig at lave hjemmelavet pasta. Jeg fik et chok, da det gik op for mig, at det eneste, vi skulle bruge, var mel, æg og salt. Var det det? Jeg havde forestillet mig pastaen som uendelig kompliceret og uendelig enkel som kartoflen eller guleroden. Jeg tror, jeg var 14, og pasta var altså bare kogt franskbrød. Alligevel fortsatte jeg med at elske min livret, og jeg tror, at man gennem livet har mange af den slags oplevelser.

Men efterhånden som jeg blev ældre og mere voksen, gjorde min livret det samme. Pastaen er blevet fuldkorn, osten er blevet Pardano, og ketchuppen er blevet tomatsovs. I dag laver jeg min livret sådan: revet hvidløg steges i olie, og en dåse flåede tomater hældes ud over. Det koger i fem minutter, hældes ud over pasta, toppes med ost, og retten er færdig.

Og selvom det ikke lyder af meget, er den ret der for mig lige meget, hvordan jeg har det. Hver gang jeg har afleveret en stor opgave, tager jeg hjem og laver pasta med tomatsovs. Jeg laver den, når jeg har travlt, og når jeg har god tid. Når jeg er ensom, og når jeg er glad. Før en date og efter at vi har slået op. Da jeg engang havde vundet en stor konkurrence i breakdance, brugte jeg mine sidste kræfter på at lave retten med bacon. Da en i min familie døde, lavede jeg den med friske tomater,som jeg selv flåede.

Mit håb er, at alle har en ret som min. Og at de, når de tænker for meget over de tider, vi lever i, vil huske på den, lave den og smile, når de tager den første bid. Det er det, man har en livret til.

Kort om Casper:

Casper Christophersen er 23 år gammel og læser dansk på Københavns Universitet. Han siger selv, at han ikke ved særlig meget om mad, men at han rigtig godt kan lide at spise den.

Det kan godt være, at han ikke ved meget om mad, men han forstår at fortælle om den. Vi siger mange tak til Casper for hans klumme og sender ham et gavekort på 1000 kr. til en middag som tak for, at han ville dele sin livret med vores læsere.

Nyhedsbrev

Instagram konkurrence med Copenhagen Food og Cofoco

sanpellegrino_Ad_01

Copenhagen Food Magazine, Amager Landevej 119, 2770 Kastrup